Pokličite nas 05 364 66 17
Vsi izdelki

Vaša garaža je prazna. Brez skrbi, na delu niso bili tatovi :)

Parkirišče

Uporabniški račun

Registrirajte se!

Registriranim uporabnikom je pri nas še bolj udobno. Kadar koli se ozrite po preteklih nakupih, shranite vozilo v garažo, ocenjujete in komentirate izdelke izdelke ter uživajte v posebnih ponudbah. Lahko si seveda sestavite tudi seznam želja in počakajte, da vas mi obvestimo, ko morda pade cena vašemu najljubšemu izdelku.

Registriraj se!

Napolnite košarico z izdelki ...

1
2
3

Smerniki

Število izdelkov v kategoriji: 1153

V LETU 2022 JE BILO 99,74% NAROČIL ODPREMLJENIH PRAVOČASNO

Več o našem poslovanju lahko izveste na spodnji povezavi.

Še
1115
izdelkov

Smerniki

Smernike oziroma smerne utripalke v vozilu uporabljamo za nakazovanje spremembe smeri, torej za zavijanje, za vključevanje v promet ali za menjavo voznega pasu. Pogovorno tej vrsti avto delov rečemo tudi žmigavci. Sicer pa je sama uporaba smernikov v vozilu določena tudi v Zakonu o pravilih cestnega prometa. Ta natančno narekuje oziroma določa, v katerih primerih se morajo smerniki oziroma smerne varnostne utripalke uporabiti.

Vključevanje smernikov v vozilu

Smernike oziroma smerne ali varnostne utripalke je treba vključiti pri vključevanju v promet in pri spremembi smeri, pri vzvratni vožnji, vzvratnem parkiranju in obračanju. Prav tako tudi, ko je treba opozoriti druge voznike na nevarnost na cesti, pri izstopanju ali vstopanju otrok, ko je hitrost za več kot polovico nižja od največje dovoljenje hitrosti.
Obvezno se smerniki za avto vključijo tudi, ko vozilo na cesti obstane zaradi okvare ali drugega vzroka in med vleko pokvarjenega avtomobila.

Neprimerna raba smernikov

Ključno je, da se avtomobilski smerniki uporabljajo pravilno. Na žalost pa zelo pogosto prihaja do napačne uporabe smernikov. Pri hitenju na cesti se pogosto mnogim ne zdi vredno vklopiti smernikov oziroma jih vklopijo šele tedaj, ko so že pričeli menjati pas. Pogosto nakazana namera seveda še ni dovolj, da se lahko vse dobro izide. Slednje se zelo dobro pokaže denimo v krožišču.

Ko prihaja do zastojev ali do nenadnega sunkovitega zaviranja pri veliki hitrosti, je treba nujno vklopiti varnostne utripalke oziroma vse štiri smernike. Redkeje pa se zgodi, da bi smernik pozabili izklopiti. Še dobro, da se pri večini vozil po zavijanju smernik kar sam izklopi. Sicer pa na vklopljeni smernik opozarjata zvočni in svetlobni signal.

Kotni avtomobilski smerniki

Kotni smerniki za avto so utripajoče avto luči, ki se nahajajo na zadnjih in sprednjih kotih vozila. Voznik takšne smernike aktivira s pomočjo ročice na desni ali levi strani volana. S tem sporoča, da bo v tisto smer zavil oziroma da namerava zamenjati vozni pas. Smerniki ne samo svetijo, ampak tudi utripajo. Na takšen način jih lahko v prometu hitreje opazijo tudi ostali udeleženci.

Kotni avtomobilski smerniki so opremljeni s prav posebnimi žarnicami, ki lahko utripajo. Te je treba takoj zamenjati, ko ne delujejo več. In kako vemo, da je z omenjenimi smerniki nekaj narobe? Z njimi so torej težave, če sploh ne delujejo več oziroma če preveč hitro utripajo. Razlog za omenjene težave pa seveda tiči v žarnici ali pa v releju.

Bočni avtomobilski smerniki

Bočni smerniki za vozila so utripajoče avto luči, ki so nameščene na bokih vozila. Aktivirajo se skupaj s kotnimi smerniki in so prav tako namenjeni za sporočanje ostalim udeležencem v prometu. Z njimi torej sporočamo, da imamo namen zaviti oziroma zamenjati vozni pas. Za večino držav velja, da morajo biti vozila obvezno opremljena tako z bočnimi kot kotnimi smerniki.

Lahko rečemo, da so avtomobilski smerniki izjemno pomembna komponenta v vozilu in jih je potrebno zamenjati takoj, ko opazimo, da ne delujejo prav. Bočni smerniki se lahko nahajajo na različnih koncih na straneh vozila. V zadnjem času se vse več proizvajalcev avtov odloča takšne smernike nameščati kar na ohišje stranskih ogledal namesto na blatnik. Menijo namreč, da je takšno nameščanje bistveno bolj efektivno.
 

Število izdelkov za primerjavo: . Odstrani vse Primerjaj

Naše stranke nas imajo rade po vsej Evropi